Hogy élvezzük az idős kort…

yoga-1434787_960_720

20-30 felett a legtöbben titkolják a korukat és ez nem csak a hölgyekre igaz. Az évszámok előrehaladtával egyre jobban elkezdünk félni az öregedéstől, hiszen egyszerűen tudatosodik bennünk, hogy az élet múlandó, és mivel az elmúlást egy negatív dologként értelmezzük, ezért félünk tőle. Pedig az öregedés egy természetes folyamat, és igazából, amíg szellemileg és testileg is épek tudunk maradni, amíg azt csinálhatjuk, amit szeretünk, akkor miért kellene számokról beszélni?

A szakirodalom és az Egészségügyi Szervezet is 75 év fölé teszi az időskort, előtte még csak öregedőkről és érett középkorúakról beszél. Abraham Lincoln szépen megfogalmazta az élet lényegét: „Nem az a fontos, hogy mennyi év volt életedben, hanem, hogy mennyi élet volt éveidben”. A mondás, miszerint annyi évesek vagyunk, ahánynak érezzük magunkat, igaz. Az öregedés, a változás természetes folyamatát el kell fogadnunk, a jelenben kell élni, meg kell élni a jelent, ki kell használni a szépségeit és máris boldog idős kort élhetünk meg. A 40plusz segít felkészülni a boldog idős korra.

Az ember változik, az embert különféle életkorokban más-más dolgok érdeklik. Így van ez az időskorban is, ahhoz tehát, hogy élvezni tudjuk az időskort, azt kell tennünk, amit szeretünk. Ehhez természetesen hozzájárul az is, hogy milyen egészségügyi állapotban vagyunk.

Életkor és egészség

Az idősekre – de már az öregedőkre is – jellemző, hogy sokkal több egészségügyi problémával küzdenek, mint fiatalabb társaik. Az időskorban jelentkező betegségek, mint a különféle szív- és érrendszeri problémák, a vércukorszint emelkedése, a magas vérnyomás, az izületi problémák azonban nem kötelező, hogy jelentkezzenek. Az öregedők sokszor nem foglalkoznak már úgy egészségükkel, mint a fiatalabbak, mondván, ez egy természetes folyamat, hogy például az évek számával a koleszterinszint is emelkedik. Ez azonban nem igaz! Nem egyenesen arányos a kor előrehaladta a betegségek megjelenésével. Az egészségügyi állapot attól függ, hogy ki mennyi energiát fordít arra, hogy az egészségét megőrizze. Már rengeteg cikket és tippet olvashatunk arról, hogy hogyan őrizhető meg az egészség még akár 90 éves korig is, hogy milyen ételek fogyasztását kell elkerülni azért, hogy szívünk minél tovább szolgáljon bennünket, hogy milyen ételeket kell fogyasztanunk, amelyek segítenek épen tartani szervezetünket.

Az egészség fenntartásához természetesen a sport, vagyis a napi mozgásigény kielégítése is sokban hozzájárul. A kor előrehaladtával a futást felválthatja a kocogás, a gyors séta, az edzőteremben töltött időt a jóga és a pilates, a kerékpározás, túrázás, úszás stb. is nagyon fontos sportágak az idősebbek számára. Nem kell, hogy a torna megerőltető legyen, de fontos, hogy minden nap mozogjunk egy kicsit, hiszen az erősíti a testet és a szellemet is, fittebbek lehetünk testileg és szellemileg is.

Életkor és szellem

Természetesen az életkor előrehaladtával bizonyos agyi funkciók is másképp működnek, ám ezeket sem muszáj elfogadnunk, hiszen tehetünk ellene. A különféle játékok például nagyon sokat segítenek, hogy a memóriánk ugyanúgy működjön, mint annak előtte. Az pedig még nem biztos, hogy betegség, ha a régi dolgokra jobban emlékszünk, mint a jelenre, ez csupán annak a jele, hogy mi foglalkoztat bennünket. A szellem friss és ép tud maradni, ha nem hanyagoljuk el, ha úgymond tornáztatjuk az agyunkat, ha eljárunk társaságba, ha beszélgetünk, ha emberekkel, akár fiatalokkal vesszük körbe magunkat.

Életkor és lélek

Ha a szellem és a test rendben van, akkor több, mint valószínű, hogy a lélekkel sem lesz semmi probléma, és boldogan élhetjük és élvezhetjük idős éveinket. Fontos azonban a lélek ápolása is, fontos elfogadni ennek a folyamatnak a természetességét, és boldogan megélni minden pillanatát. Idős korban például olyan dolgokra is lehetőségünk van, amire előtte nem volt, például az unokákkal foglalkozni, vagy éppen olvasni, pihenni, kertészkedni, sétálni, utazni. Mindent a lehetőségeinkhez mérten kell kihasználni. A lélek szempontjából az is nagyon fontos, hogy a jelennek éljünk, és úgy fogjuk fel, hogy a pillanatnyi állapot a jó.

Az ember összetett, az egész élet összetett. A Földön töltött időt azonban ki kell használni, élvezni kell, szeretni kell minden pillanatát, hiszen ki tudj, hogy lesz-e másik életünk… Éljünk a jelenben, és szeressük azt, küzdjünk a boldogságért.

ez is érdekelni fog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.