Stressz az adósság miatt? Így kezeld!

stressz

A stressz manapság már népbetegségnek számít, ám sajnos még most is nagyon kevesen vesznek róla tudomást, vagyis nagyon kevesen foglalkoznak vele. A stresszkezeléssel pedig igenis érdemes lenne foglalkozni, időt és energiát szánni arra, hogy megtanuljuk leküzdeni a hétköznapi teendőkből adódó érzelmi nehézségeket, hiszen a sok stressz egy idő után komolyabb lelki betegségekhez és akár testi tünetekhez is vezethet.

Sokan azt mondják, hogy a stressz nem betegség, ezért nem is küzdenek ellene, nem próbálnak meg harmonikusabb és boldogabb életet élni. Azt mondják, sajnos ez az ő életük, amely tele van stresszel, ezt el kell fogadni, hiszen ilyen a világ, nem lehet tenni ellene. Csak sajnos a stressz sokszor depresszióba fordul át, amelyet szintén nem kezelnek – talán azért mert nincsenek tudatában annak, hogy depressziósok, illetve ha érzik is a betegség jeleit, ha fel is ismerték azt, azt gondolják, hogy egyedül, segítség nélkül is le tudják küzdeni azt. A depressziót nem kezelik betegségként. Sokan azért nem fordulnak orvoshoz, pszichológushoz, mert szégyent éreznek amiatt, hogy a hétköznapi problémákat nem tudják leküzdeni, hogy a hétköznapi teendőket nem tudják elvégezni, úgy érzik, hogy ezzel cserben hagyják a családot, a szeretteiket stb. Próbálnak a depresszióval egyedül küzdeni, egyedül szembeszállni, titkolva azt, hogy mennyire nehezen is élik meg a mindennapokat. Sokszor, aki egy enyhe depresszióval küzd, sokkal nagyobbnak érzi és látja az egyszerű baleseteket, problémákat is, sokszor csinálnak bolhából elefántot, ami miatt még nehezebbé válik a problémák leküzdése és maga az élet is kap még egy terhet, egy óriási súlyt.

Ilyenkor – segítség nélkül – már nagyon nehéz az életet a rendes kerékvágásba visszaterelni.

Nézzünk egy egyszerű példát. Jól fizető munkahelyen van a fiatal pár mindkét tagjának, akik úgy gondolják, hogy elérkezett az idő a házasságra és a házvásárlásra. Biztosnak érzik a munkájukat ahhoz, hogy hitelt vegyenek fel a házra, amelyet meg szeretnének vásárolni, hiszen elég jó a fizetésük. Eddig azért nem tudtak összeköltözni, mert nem volt helyük rá és nem volt pénzük arra, hogy havonta fizessék a hitelt. Most elékezett a pillanat. A szülők még tudnak segíteni a lakodalom költségeinek kipótlásában, tehát a család tartaléka, a fiatalok félretett pénze az esküvőre költődik, majd megtörténik a házvásárlás, amely összeget 20 év alatt kell törleszteniük. Minden rendben is van, kis spórolással tudják fizetni havonta a költségeket.

Pár hónap után a lány teherbe esik, mindenki örül, hiszen így válik teljessé a család, arra gondolnak, hogy talán még össze tudják húzni magukat majd annyira pénzügyileg, hogy stabilak maradjanak. Ám nem várt dolog történik: a lány munkahelye megszűnik, a cég, ahol dolgozik elbocsájtásokat kénytelen kieszközölni, majd teljesen be is zárnak. A szülési szabadság után a lánynak nincs hová visszamennie, nem tud munkába állni a régi helye és valami miatt semmi új munkát nem talál.

Már nem ketten, hanem hárman vannak és a lakáshitelt még mindig nagyon sokáig kell fizetniük. Egy fizetésből már nehezen élnek hárman és egy fizetésből már a lakáshitelt sem tudják fizetni. Adósságokba verik magukat, hiszen próbálják megmenteni a helyzetet. A házaspár egyre stresszesebb időszakot él meg, egyre türelmetlenebbek egymással, egyre jobban kezdik egymásban is elveszteni a hitüket, félnek hogy rossz döntést hoztak és hogy rossz döntéseket hoznak később is, és már nem csak a kettejük életéről van szó, hiszen egy új lényt is a világra hoztak. A nem várt stressz felemészti a kapcsolatot, felemészti az embereket.

Természetesen az említett eset egy elég szélsőséges példája annak, hogy a különféle problémák milyen stresszhelyzeteket idézhetnek elő, de azt kell felismernünk, hogy miden esetben van megoldás és nem szabad elfelejteni, hogy a problémákról beszélhetünk egymással és szakemberrel is. Egyrészt nagyon sok megoldás lehet arra, hogy az adósságokat elintézzük – hogy a példánál maradjunk –, itt vannak például a hitelmindenkinek.hu ajánlatai is, és arra is, hogy a kettejük kapcsolatát ne rombolja szét például egy önhibájukon kívül bekövetkezett adósság.
A stresszt nem szabad félvállról venni. Ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatban, boldogan éljünk, foglalkoznunk kell vele! Nem beszélve arról, hogy a stressznek különféle testi, szervi betegségei is kialakulhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.