Természetes módszerek az ekcéma kezelésére

ekcema

Az ekcéma kezelése nem csak esztétikai okok miatt érdemel odafigyelést, hanem a kínzó viszketés csökkentésének apropóján is. A betegség egyre többeket érint napjainkban, ami részben a helytelenül megválasztott tisztálkodó szerekre is visszavezethető. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a hatékony kezelés fontosságát, hiszen ezzel megelőzhető, hogy a folyamatos vakarással még nagyobb területet érintsen a probléma. A Hillvital.hu csapata is azt javasolja, hogy ekcéma kezelése során mindenképpen a természetes hatóanyagok mellett érdemes letenni a voksot, ezek ugyanis mellékhatások nélkül alkalmazhatóak akár hosszú távon is.

Óvatosan az illatosított tisztálkodó szerekkel!

A drogériák polcain napjainkban jobbnál-jobb illatú tusfürdők és testápolók kapnak helyet. A mindennapi használat során azonban gyakran bebizonyosodik ezekről, hogy a mesterséges adalékanyagok miatt allergiás reakciót válthatnak ki a bőrből. Az ekcéma kezelése kapcsán legyen tehát az első lépés az, hogy a tisztálkodáshoz és bőrápoláshoz használatos készítményeket körültekintően válasszuk meg. Sokszor éppen a naturkozmetikumok és a természetes alapanyagokat tartalmazó termékek bizonyulnak a legjobb választásnak, ugyanis ezek biztosan nem irritálják a bőrt.

Kerülendő a vakarózás!

Az ekcéma kezelése során a legtöbben ott rontják el, hogy nem tudnak ellenállni a kínzó viszketésnek. Ahogyan azonban az egyébként is száraz, sérülékeny bőrfelületet vakarjuk, még nagyobb sérülést okozhatunk, és a vérzések, valamint a nagy kiterjedéssel bíró sebek kialakulását kockáztathatjuk. A legfontosabb tehát, hogy vakarózás helyett naponta többször kezeljük az érintett bőrfelületet gazdag hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel. Ahogyan a hidratálásnak és a gyulladáscsökkentésnek köszönhetően folyamatosan csökken a viszketési inger, úgy múlik el akár már néhány nap alatt a bőrbetegség.

Hidratálás mindenekfelett

Nem csak a bőrt szárító, irritáló termékekkel érdemes óvatosnak lenni, hanem a forró vizes fürdő alkalmazásával is. A napi többszöri, forró vízzel történő tusolás rendkívül kiszárítja a bőrt, így utána mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról. Használjunk ehhez természetes összetevőkkel rendelkező krémeket, balzsamokat, de már a tusolás során is célszerű az ilyeneket előnyben részesíteni. A holt-tengeri iszapot tartalmazó szappanok legalább olyan jó választások lehetnek ekcéma kezelése során, mint a körömvirágkrém, vagy a testápolás terén már számtalanszor bizonyított shea vaj.

Pszichés tényezők is indukálhatják

Mint a legtöbb bőrbetegség, így az ekcéma is időről-időre fellángolhat. Ha kiiktattuk az allergén tényezőket, akkor érdemes elgondolkodni azon, milyen pszichés háttér válthatja ki a fokozódó viszketéssel járó panaszokat. Gyakran a stressz és a felgyülemlett feszültség állnak a háttérben, így a pszichés egyensúlyra és a lelki harmónia megteremtésére is ajánlott figyelni.

Az ekcéma kezelése kapcsán megéri a természetes megoldások mellett dönteni, ezek ugyanis mellékhatások nélkül gondoskodnak a kínzó tünetek mihamarabbi enyhítéséről. A fürdőszobában használt készítmények lecserélése mellett megéri a folyamatos külső és belső hidratálásra is ügyelni, ezzel jó esélyt teremtve az ismételt fellángolás megelőzésének, valamint a felmerült panaszok gyors megszüntetésének. Az ápolt, egészséges bőr nem pusztán esztétikai kérdés, de az életminőséget illetően sem elhanyagolható cél.

ez is érdekelni fog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.